Betere samenwerking in lokale multidisciplinaire gezondheidsnetwerken start met elkaar beter kennen. Daarna komt de kunst om met elkaar afspraken te maken én deze te implementeren. Carian liet deze kunst ervaren in een keuken met kistjes gevuld met heerlijke ingrediënten.

Carian van Impulsor is expert op het gebied van creativiteit in gezondheidsnetwerken. Laat er nu net een hoop creativiteit nodig te zijn als je een idee voor betere gezondheidszorg in de praktijk brengt. Zij vertelt je in dit blog hoe ze tijdens een heidag met een kookworkshop samenwerking stimuleert in één van de netwerken waar zij coördinator van is.

Door: Carian van der Sman

Het wijksamenwerkingsverband of gezondheidsnetwerk “Keizer Boven West” in Amstelveen is jong. We zijn in 2022 officieel gestart na samenvoeging van formele en informele samenwerkingen die reeds bestonden. Kennismaking stond dan ook voorop de agenda bij de eerste teamdag. 

Tegelijkertijd wilden we een start maken met wat we nodig hebben om bewust tot betere samenwerking te komen. Dus via formele werkafspraken over de inzet van behandelmethodes, gebruik ICT en gezamenlijke programma’s voor patiënten. 

Van fase 1 “het recept” naar fase 2 “het koken”

Om het team zelf te laten ervaren dat het maken en implementeren van werkafspraken tijd, aandacht en creativiteit vraagt heb ik een kookworkshop ontworpen. Koken is een leuke activiteit om elkaar nog beter te leren kennen (de basis). Metaforen van implementatie zitten er ook nog eens in verstopt. Win-win.

De vraag was: Hoe ervaar je het om een werkafspraak (recept) te maken waar anderen graag mee aan de slag gaan? En hoe ervaar je het om een werkafspraak (recept) te ontvangen om zelf te implementeren (koken)?

Fase 1 – Het recept

De eerste fase van werkafspraken maken is gericht op het “ontwerpen” van een nieuw of aangepast werkproces: Als je een patiënt met X voor je hebt, dan doe je Y en vervolgens pakt de ander Z op en dan …” Vaak moet er het een en ander geregeld worden om deze afspraken werkend te krijgen. Het wordt vaak een “pakketje” aan afspraken en voorwaarden voordat het in de praktijk gebracht wordt. 

Eigenlijk net als een recept. Voordat je kan gaan koken moet het kookgerei, het fornuis en/of oven en de ingrediënten aanwezig zijn.

Fase 2 – Het koken

Als je alle spullen in huis hebt begint het koken, de tweede fase. Je gaat de werkafspraak écht in praktijk brengen.Het “gewoon” gaan doen, blijkt dan niet altijd zo gewoon.
Dat lijkt dan weer op koken zelf. Leuk zo’n recept, maar je hebt niet alles in huis. Of niet de tijd om het precies zo te doen als in het recept is beschreven. En dus geef je je eigen draai eraan. In het geval van werkafspraken. gaat dat ook zo. Alleen is dan de vraag of de werkende elementen voldoende overeind blijven. Een diagnose stap overslaan is uiteraard niet de bedoeling. Voldoende duidelijkheid en consensus bereiken over “het recept” versus voldoende ruimte geven voor eigen creativiteit. Daar zit de kunst.

Tijd voor de praktijk

In vier teams gingen de deelnemers op de heidag koken. Elke groep kreeg een ander kistje met ingrediënten. De opdracht was om met elkaar zelf een recept te bedenken en op te schrijven. Eén van de andere groepen ging vervolgens dit recept binnen een uur bereiden. Dus het moest dus een haalbare, helder en aantrekkelijk recept zijn. 

In de tweede ronde werd er gekookt volgens de recepten. ‘Is het allemaal duidelijk wat er van je wordt gevraagd? En neem je het aan en volg je braaf het recept, of geef je een eigen draai?’ 

Eindresultaat

Wat er toen gebeurde? Zowel de receptbedenkers als de koks waren tevreden met het eindresultaat. De deelnemers concludeerden dat het belangrijk is om de ruimte te krijgen om je eigen creativiteit te gebruiken. Zowel bij stap 1 als stap 2. 

De kok en ik ervaarde dit in de eerste stap. Hij geeft al jaren kookworkshops, maar had deze vraag nog nooit gehad. Hij was heel enthousiast over het idee en had met veel plezier 4 diverse kistjes met ingrediënten samengesteld. 

In één van de kistjes zat kant en klaar deeg. Hij verontschuldigde zich daarvoor: ‘Sorry, hiermee stuur ik de groep natuurlijk wel richting een hartige taart.’

Geruststellend antwoordde ik: ‘Geen zorgen. Ze kunnen er toch ook een pizza mee maken?’ 

‘O, ja’ zei hij verrast… Daar had hij niet aan gedacht.

De groep die uiteindelijk dit kistje kreeg heeft er een notentaart mee gemaakt als dessert. Een uitkomst die wij beide niet hadden voorzien. Zo zie je maar: als je ingrediënten op tafel legt, dan maakt iedereen daar wat anders van. Dat is creativiteit!

Na stap 2 gaven de recept bedenkers de koks complimenten over de twists die zij aan de recepten hebben gegeven.  Nu is het toepassen in de praktijk. Als het niet meer over notentaarten maar bijvoorbeeld over de aanpak van orthopedische klachten gaat!

Wil je zelf aan de slag met een metafoor als deze? Carian helpt je graag verder door  je meer informatie en tips te geven. Neem contact met haar op via: carian@impulsor.health.