Zo zet je creativiteit in om anderen te enthousiasmeren over jouw gezondheidsidee!

Carian van Impulsor is expert op het gebied van creativiteit. En laat er nu net een hoop creativiteit nodig te zijn als je andere zorg- of hulpverleners enthousiast wil maken over het idee dat jij hebt voor betere gezondheidszorg. In dit blog vertelt Carian hoe zij één van de creatieve denkvaardigheden ‘make it swing, make it ring’ gebruikt om zorg- en hulpverleners zich open te laten stellen voor een nieuw idee of oplossing.

Door: Carian van der Sman

In de regio Amstelland heb ik de prachtige kans om te werken aan het initiatief ‘Ontmoet Elza’. Een nieuw online platform dat ontmoetingen tussen  gezondheidsprofessionals en hun patiënten of cliënten faciliteert.  De basis van samenwerken en gezamenlijk innoveren, want samenwerken begint immers met ontmoeten. Het platform is nog volop in ontwikkeling, maar een mooie eerste versie staat. Dus tijd om een grote groep zorgverleners tijdens een symposium kennis te laten maken en het gebruik en leerervaringen met dit platform te laten groeien. Maar hoe?

Weef creatieve vaardigheden door je presentatie heen

Als je wil dat mensen open gaan staan en gaan spelen met je idee of prille oplossing, dan vraag je ze om hun creativiteit. Specifieker: je vraagt ze om hun creatieve denkvaardigheden toe te passen. Zoals nieuwsgierigheid, flexibiliteit en het nemen van risico’s. In dit geval wilde ik zorgen dat de zorgverleners voorbij het platform (‘weer een systeem’) zouden kijken. Dat ze zouden voelen en ervaren wat hun collega initiatiefnemers ermee beogen, namelijk het ontmoeten. En hoe inspirerend dat ontmoeten kan zijn en waar het toe kan leiden. Meer werkplezier, nieuwe kennis, nieuwe contacten om je patiënten naar te verwijzen, meer ‘warme’ verwijzingen. Dát moest in mijn verhaal. Met een ‘gewoon’ verhaal of een ‘gewone’ powerpoint zou ik in mijn boodschap niet goed kunnen overdragen. Sterker nog: ik zou mijn publiek vragen om nieuwsgierig te zijn, iets nieuws te omarmen, maar zelf veilig aan de kant blijven staan. Zo werkt het natuurlijk niet.

Make it swing, make it ring!

Ik gebruik zelf een set van creatieve denkvaardigheden uit de wetenschap en pak er één uit die goed bij de gelegenheid past om deze door een presentatie of een workshop te weven. Zie onderstaand kader voor meer informatie over haar bronnen en een praktisch overzicht van creatieve denkvaardigheden. In dit geval koos ik voor “make it swing! make it ring”. Oftewel, gebruik beweging en geluid om je boodschap over te brengen. Concreet: ik heb het publiek laten dansen. Daarvoor moest ik zelf uiteraard het goede voorbeeld geven. Best spannend voor een volle zaal. Maar uiteindelijk vooral leuk en energiek. En beter nog, we zijn een maand verder en iedereen heeft het er nog over.

Kies een themalied 

Het nummer dat ik uitkoos, Amigo van Chef’s Special, was niet toevallig. Het zit namelijk boordevol uitnodigingen om te ontmoeten. Om nieuwsgierig te zijn naar de ander. Om samen te spelen en te leren. Nieuwsgierig geworden naar dit nummer? Beluister het eens en lees in deze blog de boodschap die ik er voor mezelf en mijn publiek uithaalde.

Wil je zelf ook bewuster creatieve denkvaardigheden inzetten om je gezondheidsidee verder te brengen? Zie hieronder meer informatie of neem contact met mij op via carian@impulsor.health.

20 creatieve denkvaardigheden

Make it swing, make it ring is één van de creatieve denkvaardigheden, die Dr. E. Paul Torrence, ook wel  ‘’the father of creativity’’ genoemd, op basis van jaren wetenschappelijk onderzoek in kaart heeft gebracht. Mijn mentor en voormalig creativiteits professor Cyndi Burnett heeft de creatieve denkvaardigheden van Torrence en andere literatuur geweldig op een rij gezet voor leraren, zodat zij deze kunnen integreren in hun onderwijs. Zo zet ik de creatieve denkvaardigheden ook in. Niet als onderwijzer voor de klas, maar in de samenwerkingsverbanden en implementatieteams die ik begeleid. 

Klik hier voor een introductie en verschillende downloads:

https://creativityandeducation.com/home-star-model/integrate-creativity

Een Nederlandse vertaling is ook voorhanden: https://creativityandeducation.com/translation-of-the-creative-thinking-skills-handout/  

Wil je meer informatie over Dr. E. Paul Torrence? Lees hier verder:

https://creativeoklahoma.org/dr-e-paul-torrance/ of https://coe.uga.edu/directory/torrance-center