Door: Carian van der Sman

Implementatie van gezondheidsideeën start met een netwerk van gezondheidsprofessionals. En een netwerk start met ontmoeten. Elkaar écht leren kennen. Vanuit openheid en nieuwsgierigheid. Dat is geen rocket science. En toch is het in de praktijk niet zo simpel als het lijkt. Hoe jaag je dat ontmoeten aan?

Door er eens voor te kiezen het niet zelf te willen uitleggen. Niet op die zeepkist te gaan staan en te overtuigen. Niet met een, al zeg je het zelf, fantastische powerpoint. Maar door de creativiteit van kunstenaars of artiesten te gebruiken. 

Toen ik onlangs de kans kreeg om een zaal voor zorgprofessionals mee te krijgen op het onderwerp “ontmoeten”, koos ik voor het nummer Amigo van Chef’s Special. 

Dit nummer is namelijk één grote uitnodiging om te ontmoeten. Het is een nummer waarin ik vier creatieve vaardigheden of mindsets herken. Deze deelde ik met mijn zaal. Nadat we er eerst op gedanst hadden uiteraard. Ik raad je aan om dat ook te doen voordat je verder leest. Dans en luister mee via deze link.

1. Keep open

De meeste zorg- of welzijnverleners die investeren in betere samenwerking doen dat om wijk of regio collega’s te leren kennen. Elkaar kennen maakt het dagelijks werk namelijk makkelijker. Het tegenovergestelde: vreemden (oftewel ‘strangers’) van elkaar zijn, maakt het lastig. 

De boodschap “samenwerken en implementeren begint met ontmoeten” klinkt in dit hele nummer door: ‘Strangers are Strangers until they meet’.

2. Curiosity

Chef’Special zingt: “you move in ways and play rules i don’t know, oh they’re strange that’s okay i’ma fast learner so let’s go”. Dát is het idee van ontmoeten, van een netwerk opbouwen; dat je andere ontmoet waar je van kan leren. En anderen kan ontmoeten die jouw cliënt / patiënt goed kunnen helpen. Dat kan niet zonder een gezond portie nieuwsgierigheid.

3. Playfullness and Humor

Chef’Special zingt: ‘you got your dance got your move got your drum, it ain’t nothing like mine son but it do sound like fun’. Plezier is een belangrijke voorwaarde om waardevolle ontmoetingen te creëren. Het maakt ontmoetingen effectiever en … zorg en welzijn is al serieus genoeg.

4. Creative Leadership

Meer of betere samenwerking gaat ook over volgers krijgen. Laten zien waarom een nieuwe of intensievere manier van samenwerken beter is. Dat gebeurt door ambassadeurs, door Impulsors,  die dat voordoen. Als er leiding wordt genomen, komen er vanzelf volgers. Geloof Chef’Special’s woorden maar: ‘I’m gonna follow if you take the lead’.

Welke uitnodiging hoor jij in dit nummer?

Ben je nieuwsgierig naar meer creatieve denkvaardigheden en mindsets? Of wil je meer weten over waarom en hoe ik deze inzet? Lees dan ook dit blog.